Pre-ejakulat, što je to?

Muški penis

U medicinskim člancima o urologiji i andrologiji često se može naći pojam "pre-ejakulat". Što to znači? I je li to povezano s bolestima muškog spolovila?

Pre-ejakulat

Kad muškarac dođe u stanje spolnog uzbuđenja, iz mokraćovoda počinje teći prozirna tekućina. Ona je ta koja se naziva pre-ejakulatom.

Sam pojam označava da proces prethodi ejakulaciji - ejakulaciji. Otpuštanje takve tekućine apsolutno je normalan i fiziološki proces. Štoviše, ako se to ne dogodi, preporučljivo je kontaktirati urologa ili androloga kako bi se isključila patologija reproduktivnog sustava.

Drugi naziv pre-ejakulata je pred-sjemena tekućina ili pred-sjeme. Bezbojan je, viskozne konzistencije i specifičnog mirisa. Pre-ejakulat sadrži sluz i razne enzime, reakcija ove tekućine je alkalna.

Predspermiji se mogu osloboditi ne samo tijekom odnosa, već i tijekom samozadovoljavanja ili maženja. Za njezin izgled važno je samo seksualno uzbuđenje muškarca.

Prezentirana formacija

Sadašnja formacija prilično je složen proces. U tijelu muškarca postoje posebne žlijezde smještene u mišićima perineuma, na dnu penisa. Zovu se bulbourethral ili Cooper.

Te je formacije u muškaraca otkrio anatom po imenu Cooper u sedamnaestom stoljeću, ali u to je vrijeme njihova svrha ostala nepoznata. Naknadno su zahvaljujući ovom liječniku dobili svoje drugo ime.

Uz to postoje Littre žlijezde, u kojima se također stvara određena količina pre-ejakulata. Smješteni su u mokraćovodu - od vrata mjehura do vanjskog otvora uretre. Zadatak Littre žlijezda je izlučivanje alkalne sluzave tekućine koja povećava volumen prekucuma. Obično se kreće od dvije do tri kapi do pet ml, ponekad i više.

Ponekad se muškarci obraćaju stručnjaku s pritužbama na obilno iscjedak pred sjemenom tekućinom pri najmanjem spolnom uzbuđenju. To doista može postati uočljivo drugima i uzrokovati značajnu nelagodu pacijentu. Međutim, ova je situacija izlječiva. Androlog propisuje terapiju nakon odgovarajućeg pregleda.

Recept pre-ejakulata

Stručnjak savjetuje o imenovanju pre-ejakulata

Za što se koristi pred-sjemena tekućina? Većina ljudi vjeruje da je njegova glavna svrha vlaženje i podmazivanje penisa. Doista, oslobađanje pre-ejakulata olakšava ulazak penisa u genitalni trakt žene, pogotovo ako ona iz nekog razloga nema vlastiti lubrikant.

Međutim, uz ovo, pred sjeme obavlja i druge, ne manje važne funkcije. To uključuje:

  • Neutralizacija kiselog okoliša nakon prolaska urina kroz uretru.
  • Olakšavanje kretanja sperme kroz kanal i njezina hidratacija.
  • Uklanjanje sadržaja uretre (ostaci mokraće, sjeme).

Sjemene stanice brzo umiru u kiselom okruženju. Dakle, zahvaljujući alkalnom pre-ejakulatu oni mogu netaknuti ući u ženski spolni trakt i oploditi jajnu stanicu.

Uz to, vjeruje se da je pred-sjeme koje štiti reproduktivne stanice muškarca u kiselom okolišu rodnice.

Međutim, često možete čuti od stručnjaka da upravo od ove male količine pred sjemena možete zatrudnjeti. Pa čak i redovito maženje može postati nesigurno za par koji ne planira imati dijete.

Pre-spermija i trudnoća

Izjava da pred-sjemena tekućina sadrži određenu količinu sperme prilično je česta i među stanovništvom i među liječnicima. Upravo je s tim povezana neučinkovitost prekinutog odnosa (PAP) kao sredstvo kontracepcije.

Većina članaka na Internetu, pa čak i popularne znanstvene knjige o seksologiji tvrde da je spermija vrlo često prisutna u precumu i može prouzročiti neplaniranu trudnoću. Je li stvarno? Da biste dobili odgovor na ovo pitanje, morate razumjeti povezanost sperme i pred-sjemene tekućine. Može li sperma ući u precum?

Sperma

Sperma

Sjeme muškarca sastoji se od dvije frakcije. To su izravno spermija i sjemena tekućina.

Sjemenske stanice, zajedno s muškim spolnim hormonom testosteronom, proizvode se u testisima.

Sa sjemenom je situacija nešto složenija. To je kombinacija sjemenih mjehurića i sekreta prostate.

Spermiji sa sjemenskom tekućinom izlučuju se iz penisa tijekom ejakulacije i upravo oni omogućuju trudnoću.

Međutim, testisi i Cooperove žlijezde nisu povezani ni na koji način. A ako tajna potonjeg može ući u sjemensku tekućinu, tada se ispuštanje spermatozoida tijekom oslobađanja pre-ejakulata obično ne događa.

S čim je povezan ovaj medicinski mit? Zašto većina izvora tvrdi da pred-sjeme može oploditi i ženu? Izvori ove zablude vjerojatno su u neučinkovitosti prekinutog odnosa.

Medicinska zabluda

Česti slučajevi trudnoće nakon prekinutog odnosa potakli su liječnike na razmišljanje o sadržaju sperme u pre-ejakulatu. Istraživanja koja potvrđuju ovu činjenicu nikada nisu provedena, ali to se mišljenje s vremenom čvrsto utvrdilo i odražava se u popularnoj znanstvenoj i medicinskoj literaturi. Štoviše, čak i nastavnici na predavanjima često prenose te informacije studentima.

Ipak, s vremenom je takva neutemeljena izjava pobudila sumnju kod mnogih specijaliziranih stručnjaka, a sve je više androloga bilo sklono smatrati je mitom.

2003. godine u Izraelu je provedeno istraživanje čija je glavna svrha bila potvrditi ili opovrgnuti ovo rašireno vjerovanje.

Studija

Pacijentica pita liječnika je li trudnoća moguća iz pre-sjemena

Izraelska studija uključila je dvanaest dobrovoljaca. Skupina je obuhvaćala i dječake i muškarce srednjih i starijih godina. Uz to, uz zdrave ljude, sudjelovali su i pacijenti s različitim androloškim problemima.

Svi uzorci s pred-sjemenskom tekućinom pažljivo su pregledani pod mikroskopom. Nitko od njih nije pokazao ni najmanji trag sperme. Stoga je studija dokazala da je mišljenje o sadržaju sperme u pre-ejakulatu još jedan medicinski mit.

Unatoč maloj veličini grupe, ovo je iskustvo jedinstveno i po ovom pitanju nije provedeno više istraživanja.

Međutim, pacijenti često pitaju liječnike zašto je trudnoća moguća nakon prekinutog odnosa? A ako predspermiji ne sadrže spermu, gdje dolaze u ženski spolni trakt?

Prekinuti odnos

Coitus interruptus uključuje povlačenje penisa iz rodnice žene prije početka ejakulacije. Jedino što se tijekom spolnog odnosa prije ejakulacije ispušta iz penisa je predsemenska tekućina. Budući da ne sadrži spermatozoide, nemoguće je zatrudnjeti s tehnički ispravnim PPA. Pa ipak, to se događa sa zavidnom pravilnošću.

Liječnici identificiraju dva glavna razloga za neučinkovitost ove metode kontracepcije:

  1. Prekasno uklanjanje penisa iz rodnice. To se posebno često događa s ranom ejakulacijom.
  2. Prisutnost sperme u mokraćnoj cijevi nakon prethodne ejakulacije. Provode se s precumom i ulaze u ženski spolni trakt.
  3. Pretjerano uzbuđenje muškarca, što mu ne dopušta kontrolu ejakulacije.

Najčešći uzrok neplanirane trudnoće je nepravodobno uklanjanje penisa. U nekim situacijama muškarac ni ne sumnja da ejakulacija počinje u rodnici.

Pre-ejakulat omogućava spermiju da živi u mokraćnoj cijevi i vagini žene, ali on sam ne sadrži muške klica. Međutim, ne biste trebali koristiti prekinuti odnos kako biste spriječili trudnoću, jer je učinkovitost ove metode niska.